Σε τρεις αρχές θα βασιστεί η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες με στόχο την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, όπως γράφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο Twitter, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος».

«Τρεις αρχές θα καθοδηγήσουν το έργο μας κατά τη διάρκεια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρώτον, η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα 28 μέλη, μεγάλα και μικρά. Δεύτερον, η συμφωνία πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Τρίτον, η συμφωνία πρέπει να βοηθά αποτελεσματικά να λυθεί η κρίση και να συμβάλει στην κοινή ολοκληρωμένη στρατηγική μας, που περιλαμβάνει την επιστροφή στη Σένγκεν, τον τερματισμό της πολιτικής wave-through, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, υποστήριξη στα Δυτικά Βαλκάνια και ασφαλώς την ενισχυμένη συνεργασία μας με την Τουρκία», έγραψε.

«Η προσοχή μας εστιάζεται στο στόχο της συμφωνίας για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Τουρκία», σχολίασε μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Καθώς οι διαπραγματεύσεις εντείνονται και προχωράμε σε πιο δύσκολες συνομιλίες, θα ήθελα να υπενθυμίσω αυτές τις τρεις βασικές αρχές».

«Μόνο εάν εργαστούμε όλοι μαζί σε συντονισμό και διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας θα επιτύχουμε. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά, μιλώντας ειλικρινά, είμαι περισσότερο επιφυλακτικός παρά αισιόδοξος».

 

tusk